Rintaranka

Rintaranka

Hei! Onko sinulla yläselässä kipuja tai kärsitkö hengenahdistuksesta tai huimauksesta? Tiesitkö, että nämä edellä mainitut ja monet muut ongelmat mitä myöhemmin luettelen voivat johtua jäykästä rintarangasta? Tiesitkö, että saat hieronnalla sekä omatoimisella liikkumisellasi apua tähän?

Perehdytään ensin hieman rangan anatomiaan. Selkäranka muodostuu kaularangasta, rintarangasta, lannerangasta ja ristiluusta sekä häntäluusta. Rintaranka sijoittuu kylkiluiden ja noin lapaluun yläkulman välille (th1-12). Kaularangan ja lannerangan alueella on lordoosi (eli selkäranka kaartuu eteenpäin) ja rintarangan sekä ristiluu-häntäluu alueella on normaalisti pieni kyfoosi (selkäranka kaartuu taaksepäin).  Vaikka  rintarangassa on normaalisti kyfoosia niin liian suuri kyfoosi aiheuttaa kuitenkin ongelmia. Kuvassa 1A näkyy hyvin millainen rangan normaalisti tulisi olla ja kuvassa 1B millainen rintaranka on jos kaari on ylikorostunut. Rintarangan liikkeet ovat extensio, flexio, rotaatiot ja lateraaliflexiot. Toisin sanoen ojennus taaksepäin, koukistus eteenpäin ja kiertoliikkeet sekä taivutuksia vasemmalle että oikealle. Näitä kaikkia liikkeitä tulisi tehdä jotta ranka pysyisi hyvässä kunnossa. Nykyään kuitenkin vietetään paljon aikaa kännyköiden ja näyttöjen äärellä jolloin taakse/sivulle liikkeitä ei tule tehtyä. Arjessa helposti koko yläselkä on pitkään c-muotoisessa asennossa taipuen joko istuessa ruokapöydässä, koneen edessä tai tiskejä pestäessä. Tämän takia olisikin tärkeää, että tekisimme päivittäin myös rintarankaa taakse taivuttavia sekä kiertäviä ja sivutaivutus liikkeitä, jotta kehomme pysyisi terveempänä ja yläselkä ei kipuilisi.

Tässä listana muutamia oireita mitä tiukka rintaranka voi aiheuttaa:

-hengitysongelmia

-jomotusta

-niskan jäykkyyttä ja erilaisia selän kiputiloja

-päänsärkyä

-oksettavaa oloa

-huimausta

-ahdistuksen tunnetta

- lukon tunnetta yläselässä

-unettomuutta, koska kivut voivat häiritä nukkumista

- rintakehän kipuja joita voidaan aluksi luulla sydänperäisiksi mutta mitkä ovat sydänperäisinä poissuljettu

Jäykkää rintarankaa aiheuttaa esim. huono ergonomia, liika istuminen, liikkumattomuus sekä perinnölliset syyt. Melkein kaikki käsillä tehtävät jutut (kännykän näprääminen, autolla ajaminen, tiskaaminen, tietokoneella työskentely, ruoan laitto yms.) tehdään vartalon etupuolella niin voit arvatakin jo, että kehon takaosan lihakset jäävät heikoiksi ja etuketjun eli etupuolen lihakset kiristyvät kahta kauheammin. Roikkumiset, kierrot, sivutaivutukset, taakse ojennukset yms. kuuluvat harvan työ-/arkipäivän rutiiniin vaikka niistä olisi paljon terveydelle hyötyä. Työtä jaksaisi tehdä paremmin ja kehokin kiittäisi.  Istumatyöläiset ovat yksi suuri ryhmä joista löytyy paljon rintarankaongelmallisia henkilöitä. Myös iän myötä rintaranka alkaa enemmän jäykistymään.

Helpotusta oireisiin saat esim. tauottamalla istumista, liikkumalla, vaihtelemalla asentoa, pyörittelemällä ja ojentamalla käsiä taaksepäin sekä rintarangan liikkuvuusharjoituksilla hengitysharjoituksilla, stressin hallinnalla, vahvistamalla ylävartalon takaosan lihaksia ja venyttelemällä/hieromalla etuosan lihaksia.  Pilateksesta ja joogaliikkeistä on myös apua, koska ne sisältävät paljon rangan kiertoja sekä vahvistavat samalla syviä lihaksia. Niskan, selän, hartioiden ja rintojen kireydet vaikuttavat paljon rintarangan liikkuvuuteen. Tämän takia näitä kyseisiä lihaksia tulisikin itse venytellä ja käydä hierojalla hierottamassa.

Muista että rankasi on kuin puun runko. Sitä tulisi kannatella maasta taivaaseen ryhdikkään rennosti ja joustavasti jotta kehosi voisi hyvin. Muista siis huoltaa rankaasi/kehoasi niin liikkumalla, lepäämällä, ravitsevalla ravinnolla ja nesteellä sekä hieronnalla ja nauttimalla elämästä. Elämä on lahja, hengittäkäämme siis raikasta ilmaa joustavin rintarangoin ja unohdetaan turhat kireydet. Upeaa ja rakkauden täyteläistä päivää sinulle, olet tärkeä! <3

Harjoitukset: Videon pääset näkemään facebook sivuiltani hieronta- ja hyvinvointipiste sanna veuro tai instagramista hieroja_sannaveuro

1 .

-Mene hartian levyiseen kyykkyasentoon

- Ota toisella kädellä nilkasta kiinni ja ala kiertämään rintarankaa niin, että toinen käsi suoristuu kohti taivasta

- Tee näin vuorotellen

- Molemmin puolin 5krt

vaihtoehtona sama liike mutta asteen vaativampi kepin kanssa

2.

- Käy lattialle selinmaate

- Koukista jalat 90 asteen kulmaan ja vie sivulle, tuo kädet suoraksi jalkojen kanssa samalle puolelle

- Ala liuttamaan päällimmäistä kättäsi suoraan vastakkaiseen suuntaan 2krt

- Sitten liikuta samaa kättä 2krt lattiaa pitkin ylös ja alas

- Toista koko liikesarja 4-5krt per puoli

Älä anna alaselän mennä liikkeen aikana notkolle

3.

-Ota rulla ja aseta se poikittain rintarangan alueelle.

- Ala ojentamaan rankaa taakse päin rullaa vasten

- Käy näin koko rintarangan alue läpi alhaalta ylös 3-4krt

Muista pitää alaselkä suorana

4.

- Ota rulla tai tee liike vaihtoehtoisesti seinää vasten

- Aseta rulla eteesi ja tuo kyynärpäät rullan kohdalle

- Aseta kätesi n. lapaluiden päälle ja työnnä peppua kohti kantapäitä suoristaen selkääsi

- Hengitä asennossa rauhallisesti sisään ja ulos palleahengityksellä

- Ole asennossa 30-60 sekuntia 

HUOM! Muista tehdä liikkeet rintarangalla, äläkä kompensoi liikettä esim. lannerangasta. Harjoituksilla on tarkoitus kuitenkin saada juuri rintarankaan liikettä. Tee liikkeet rauhassa keskittyen rauhalliseen hengitykseen. Älä tee liikkeitä väkisin, vaan oman liikkuvuuden mukaan ja kivun sallimin rajoin. Pikkuhiljaa alkaa liikkuvuus lisääntyä kun malttaa tehdä liikkeitä säännöllisesti.  

29.1.2021 8.21