Hieronnan hyödyt

Oletko koskaan miettinyt mitä hyötyä hieronnasta on ja miten se vaikuttaa kehoosi niin fyysisesti kuin psyykkisestikkin? Varmaankin olet ainakin jollain tasolla mutta tässä vielä kertauksena tai mahdollisesti uutena oppina muutamia vaikutuksia.

Aloitetaan ensin hieronnan fyysisistä vaikutuksista. Ne kohdistuvat lihakseen, kudoksiin,  ihoon ja verenkiertoelimistöön. Hieronta lämmittää, rentouttaa ja venyttää lihaksia. Itsekkin voi lihaksia venyttää pitkittäis suunnassa, mutta hieronnassa niitä saadaan venytettyä poikittaissuunnassa, joka auttaa lihassyiden (myasiini ja aktiini) "irrottamisessa" toisistaan. Tämä lihaskäämien venyminen vähentää lihaskireyttä ja parantaa nestekiertoa. Hieronta on tehokasta koska siinä venytyksen saa kohdistettua lihaksen lähtökohtaan, kiinnityskohtaan ja keskialueelle.

Kun lihas rentoutuu, verenkierto nopeutuu ja lymfakierto lisääntyy niin samalla myös lihaksen joustavuus paranee. Kun lihas on kireä niin hapekas veri ei pääse lihakseen ja tämä aiheuttaa kipua, siksi hieronnalla on myös kipua vähentävä vaikutus. Laskimoverenkierron lisääntyessä hieronnan aikana myös aineenvaihdunta lisääntyy ja tämän seurauksena kuona-aineet pääsevät poistumaan lihaksesta. Laskimoverenkierron lisääntyminen auttaa myös turvotuksen vähentämisessä, koska kudosnesteet pääsevät siirtyvät verenkiertoon ja juuri tämän takia sivelevät otteet tehdään raajoissa aina sydämeen päin

Hieronnassa vapautuu endorfiini hormonia ja muita hormoneja ja välittäjäaineita jotka rentouttaa mieltä ja sen takia jotkut tuntevat olonsa raukeiksi hieronnan jälkeen tai jopa nukahtavat kesken hieronnan pöydälle. Siitä on jopa tutkittua tietoa, että hieronta parantaa unenlaatua. Endorfiinilla on myös kivun tunnetta vähentävä ominaisuus. Stressaantuneille ihmisille suositellaan kovasti hierontaa juuri näiden hormonien takia. Moni käykin hieronnassa ottaakseen itselleen aikalisän arjen keskeltä. On tehty jopa tutkimus missä on todettu, että aikuisten stressihormoni vähenee hieronnan vaikutuksesta. Hieronnalla hoidetaankin usein stressiperäisiä fyysisiä ongelmia kuten niska-hartiaseudun kiputiloja.

Hieronnasta on myös psyykkistä vaikutusta. Kehon hyvinvoinnin parantuessa myös mielen hyvinvointi paranee. Ennen hierontaa tuntui, että joka paikkaa kolotti ja koko fiilis oli negatiivinen kun esim. pääkin oli kipeä, mutta hieronnan jälkeen olo oli katossa ja tuntui että pystyy tekemään mitä vain ja iloisin mielin kotio päin tai ystäviä moikkaamaan. Usko omiin voimiin kasvoi. Joillekkin pelkkä käden lämmin kosketus tai jutteluseura ovat jo isoja juttuja ja ne saa kivut vähenemään. Esim. eräässä tutkimuksessa sairaalassa hoidossa olevien potilaiden paranemisprosentti kasvoi heillä, jotka olivat saaneet hierontaa sairaalassa olo aikana.

Hieronnasta on siis monia hyötyjä. Jokainen ihminen on yksilö joten hieronta vaikuttaa aina hiukan erilailla eri ihmisiin. Pääperjaatteena kuitenkin on, että hieronta vähentää/poistaa kiputiloja, tekee kropasta liikkuvan, parantaa neste-/verenkiertoa, saa aikaa rentoutuneen olon sekä vähentää stressiä ja tekee iloisen mielen. Kaikinpuolin siis parantaa ihmisen hyvinvointia.

5.7.2020 6.29