Purentalihasten hieronta

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) voi aiheuttaa monenlaisia oireita.

Oireita ovat mm. purentalihasten kivut, päänsärky, korvien särky, tinnitus, palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet, niskakipu, leukanivelestä kuuluvat äänet kuten naksahtelut, vaikeus avata suuta, kipu leukanivelessä, kasvokipu tai kasvojen puutuminen.  

 

Syitä purentaelimistön toimintahäiriölle on mm. pitkittynyt stressi, hampaiden narskuttelu, kasvojen ja leukojen alueen traumat, purentaviat, huonot hammasproteesit ja tietyt perussairaudet ja psykologiset tekijät. 

 

Seuraavaksi kerron hieman tarkemmin purentaelimistön toimintahäiriöiden näkökulmasta päänsärystä, tinnituksesta ja palantunteesta kurkussa. Ja siitä miksi TMD oireista kärsivän olisi hyvä käydä purentalihasten hieronnassa hoidattamassa lihaksiansa. Lopussa vielä kerron mitä alueita hieronnan aikana käsitellään. 

 

Päänsärky: 

Monissa tutkimuksissa on todettu, että jännittyneet purentalihakset aiheuttavat toistuvaa jännityspäänsärkyä. Myös bruksaaminen ja stressaavissa tilanteissa hampaiden yhteen pureminen voivat aiheuttaa jännityspäänsärkyä. Purentalihasten kireydet ja triggerpisteet heijastavat kipua suurelle alueelle päähän, tämän takia purentalihasten hieronta monesti auttaa päänsärkyihin. On hyvä myös muistaa, että leukanivelellä ja kaularangalla on isoja yhteyksiä keskenään, tämän takia purentaelimistön toimintahäiriöt liittyvät monesti niska- ja hartiaseudun ongelmiin sekä jännityspäänsärkyyn ja päinvastoin. Tämän takia purentalihasten hieronnassa hierotaan varsinaisten purentalihasten lisäksi myös niska- ja hartiaseudun aluetta. Monesti esim. diagnosoitu migreeni onkin vain purentaelimistön toimintahäiriöistä johtuvaa päänsärkyä yhdistettynä NHS- alueen kireyksiin. Hieronnalla ja kotiharjoituksilla saadaan näihin helpotusta.  

 

Tinnitus:  

Ensinnäkin korva ja leukaluu sijaitsevat todella lähellä toisiaan joten ei ihme jos leuan ongelmat heijastavat kipua myös korvaan. Toiseksi meillä on tietyt lihakset joiden tiedetään kiristyessään aiheuttavan korviin oireita. Päännyökkääjälihas (lat. m.sternocleidomastoideus), ulompi puremalihas (lat. m.masseter), ulompi siipilihas (lat. m.pterygoideus lateralis) ja päänseudun faskiat. Toki niskojen ja hartioiden kireydet voivat myös olla korvaoireiden takana. Hieronnasta on apua ja vallankin purentalihasten hieronta on oiva lääke näihin. Purentalihasten hieronnassa saadaan hierottua lihaksia niin suun ulkopuolelta kuin sisäpuoleltakin. Opiskeluaikana minulla kävi vakioasiakas joka kärsi tinnituksesta ja hänelle oli lääkäriltä tullut ohjeistus, että tulisi käydä hieronnassa. Hieronnalla saatiin aina helpotusta tinnitukseen ja lopulta hänellä ei tinnitus enää oireillutkaan. 

 

Palan tunne kurkussa: 

Kireät purentalihakset voivat aiheuttaa myös tunnetta, että kurkussa olisi jokin sinne kuulumaton palanen. Voi olla, että ruokaa niellessä sitä ei tunne mutta muuten niellessä tuntuu. Kaulan ja kurkun alueella on monia lihaksia jotka liikuttavat kurkunpäätä ja toimivat mm. niellessä, puhuessa ja äänen tuotossa. Näissä lihaksissa oleva ylimääräinen jännitys/kireys voi saada aikaan palan tunteen kurkkuun. Esimerkiksi kaksirunkoinen alaleukalihas (lat. musculus digastricus) on yksi näistä lihaksista joka kiristyessään voi aiheuttaa palan tunnetta kurkkuun. Apua oireisiin saa purentalihasten hieronnasta hieromalla edellä mainittuja lihaksia. Toki syvimpiä lihaksia ei saa hierottua joten niihin on muut keinot joko vaikuttaminen välillisesti hieronnan kautta, rentoutusharjoitukset ja muut tapauskohtaisesti ohjatut harjoitukset. Palan tunteelle kurkussa voi olla myös monia muita syitä mutta monesti se voi olla pelkästään nämä kaulan ja kurkun kireydet. Pitää myös muistaa, että vaikka kaulan alueen lihakset olisivatkin hyvässä kunnossa. Niin voi olla, että joku ulkoinen ärsyke/ yliherkkyydet saa aikaan palan tunteen kurkkuun. Esim. yliherkkyys hajusteille, pölylle, tupakansavulle yms. voi saada hetkellisesti lihakset ylireagoimaan ja sitä kautta jännittymään ja aiheuttamaan palan tunnetta. Myös psykologiset tekijät ja stressi voivat tätä aiheuttaa ja sen takia jo rentouttavallakin hieronnalla voi olla tähän apua, koska ns. kerrotaan kropalle, että ei olo mitään syytä jännittää, saa rentoutua. 

 

Lopuksi tietoa purentalihasten hieronnasta: 

Purentalihasten hieronnan aikana hieron yleensä yläselän, hartiat, rintakehää, niskan, kaulan, pään aluetta, leukaa liikuttavat purentalihakset ja kasvot. Samalla tulee käsiteltyä, rintarankaa, kaularankaa ja faskioita. Tähän kuluu aikaa tapauskohtaisesti joko 60min tai 90min. Tietyt purentalihakset käsitellään myös suun kautta kumihanskat kädessä, mutta tämä ei ole pakollista jos asiakas ei halua, että niitä hierotaan. Jos haluat esimerkiksi vain päähieronnan ja niskan sekä leukaa liikuttavien purentalihasten hoidon niin silloin myös 30min riittää. Hieronta toteutetaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan toiveiden mukaan joten yhteinen hoitotavoite sovitaan paikan päällä. Voit toki jo ennen hierontaa pistää viestiä jos on tarkempaa kysyttävää aikojen suhteen. 

 

Jos tunnistit tekstistä itsesi ja kärsit yllämainituista oireista. Niin suosittelen kokeilemaan olisiko purentalihashieronnasta sinulle apua.  

 

13.8.2021 9.05